Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo

Współorganizowane ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo, to miejsce gdzie bezpłatnie będzie można skorzystać z inspirujących, wręcz instruktażowych pokazów. Zachęcamy piekarzy do skorzystania z możliwości interakcji, jakie daje Forum. Organizatorom zależy na tym, aby Goście nie byli tylko słuchaczami, ale przede wszystkim aktywnymi uczestnikami Forum.

forum_piekarskie.jpg

 

W programie planowane są:

sobota

9 września

Darmowa energia – Twoje korzyści. Nowatorskie rozwiązania dla branży piekarsko-cukierniczej.

Konkretne rozwiązania, które pozwolą podpiąć piece piekarskie pod alternatywne źródła energii. To nie tylko sposób na zmniejszenie rachunków, ale również coraz poważniejszy argument promujący Twoją piekarnię, cukiernię. Dlaczego? Bo Klienci doceniają przedsiębiorców, którzy prowadzą swoją działalność w sposób zrównoważony i dbają o środowisko naturalne. Jeśli piekarz chce oferować zdrowe pieczywo, to jeśli ujmie temat zdrowia holistycznie zyska nie tylko na pomniejszonych opłatach, ale przede wszystkim na zaufaniu konsumentów.

 

Wartość odżywcza i energetyczna produktów piekarskich. Dodatkowe informacje o prawidłowym znakowaniu żywności.

Świadomość konsumentów rośnie i nie wolno jej lekceważyć. Zawód piekarza jest niezwykle odpowiedzialnym, bo żywienie ludzi zobowiązuje do sumienności. To etykietą dziś rzemieślnicy mogą sprzedawać produkty. Jak robić to dobrze, najlepiej?

 

niedziela

10 września

Pieczywo ozdobne – trendy i technika wykonania, czyli Mistrz Wiesław Kucia w akcji!

W programie m.in.: pokaz wypieku bagietek (technologia produkcji oraz sposoby wykańczania). W tym  bloku tematycznym pojawią się też tarty i wypiek z ciast francuskich (technologia produkcji + sposoby wykańczania) ,

W drugiej części dnia  innowacyjne pieczywo artystyczne. Charakterystyka tworzenia ciasta martwego, systematyka kreowania dekoracji, sposoby wykańczania eksponatów artystycznych 2D. (Pokaz będzie przygotowany w taki sposób, by tworzone dekoracje można było wykorzystywać do zdobienia wyrobów na różne okazje). Mistrz obiecuje, że pokaże techniki nie stosowane dotąd przez polskich piekarzy.

 

poniedziałek

11 września

Perspektywy rozwoju pieczywa tradycyjnego i regionalnego – dr Maciej Mielcarski – Mistrz.

Praca piekarza w pełnej odsłonie – ukazanie rzemieślniczego kunsztu piekarzy, pokazy ręcznego sposobu wytwarzania produktów piekarskich: chał, plecionek, rogali, tradycyjnie wyrabianych chlebów itp.

 

wtorek

12 września

Regionalnie, czyli cebularz lubelski i kazimierskie koguty.

Jak zakochać się w lokalnych specjałach i zarażać pasją klientów?

Gluten, który sprzyja -  sposoby rozpoznania jakości mąki pszennej, na podstawie określenia jakości glutenu zawartego w mące.

Ponadto każdego dnia typologia mąk, towaroznawstwo – ekspozycja oraz specjalistyczne porady.

Zapraszamy!

9-12.09.2017 sobota-wtorek

Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo

Pawilon A, stoisko 1

 

[ Wstecz ]